istockphoto 1464183053 612x612 1 No 1 Trend

Εισαγωγή

Δεν μπορούμε να φανταστούμε τη σύγχρονη ζωή χωρίς τα social media ως κοινωνία. Έχουμε απαράμιλλες ευκαιρίες να επικοινωνήσουμε και να εκφραστούμε σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το Instagram και το Twitter, είτε μέσω της σύνδεσης με αγαπημένα πρόσωπα είτε μέσω της ανταλλαγής των σκέψεων και των εμπειριών μας.

Ανεξάρτητα από αυτά τα οφέλη, το άγχος σχετικά με τον αντίκτυπο της ψυχαγωγίας μέσω διαδικτύου στη συναισθηματική ευεξία είναι στην άνοδο. Σύμφωνα με την έρευνα, ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη. Για να δημιουργήσουμε συστήματα για τη βελτίωση της προηγμένης ευημερίας, είναι θεμελιώδης η κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ της διαδικτυακής ψυχαγωγίας και της ψυχολογικής ευεξίας.

Επιρροή και Επέκταση των Social Media

istockphoto 1493776860 612x612 1 No 1 Trend

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ταχεία ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει φέρει επανάσταση στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση και επικοινωνία. Οι διαδικτυακοί προορισμοί ψυχαγωγίας όπως το Facebook, το Instagram και το Snapchat είναι επί του παρόντος συνηθισμένοι λόγω των τεράστιων βάσεων πελατών τους. Παρά το γεγονός ότι διευκολύνει την επικοινωνία και προωθεί τις συνδέσεις, η ευρεία χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει εγείρει ανησυχίες για τον αντίκτυπό τους στην ψυχική υγεία.

Η σχέση μεταξύ

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συναισθηματική υγεία Έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ενώ οι μελέτες έχουν δείξει αντικρουόμενα αποτελέσματα, ορισμένες έχουν δείξει ότι η χρήση εικονικής ψυχαγωγίας θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική ευεξία. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση έδειξε ότι οι νεαροί ενήλικες που χρησιμοποιούσαν τη διαδικτυακή ψυχαγωγία ανακοίνωσαν όλο και πιο συχνά υψηλότερους ρυθμούς κατάθλιψης και προβλημάτων. Το Journal of Abnormal Psychology ήταν το περιοδικό που δημοσίευσε αυτή τη μελέτη. Ουσιαστικά, επιστήμονες από το Κολλέγιο του Πίτσμπουργκ κατέληξαν σε παρόμοια απόφαση σε μια μετα-εξέταση: ότι η κατάθλιψη των εφήβων συνδέεται σημαντικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πράγματα που προκαλούν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία Οι αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες. Ένα σημαντικό συστατικό είναι το φαινόμενο της κοινωνικής σύγκρισης, στο οποίο τα άτομα αξιολογούν τη ζωή τους σε σχέση με τις εξιδανικευμένες απεικονίσεις άλλων ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό το μπαράζ δοξασμένων απεικονίσεων έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει συναισθήματα ανεπάρκειας και χαμηλής αυτοεκτίμησης, ιδιαίτερα μεταξύ ευάλωτων δημογραφικών ομάδων, όπως οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Κυβερνοεκφοβισμός και διαδικτυακή πρόκληση: μια κριτική ανάλυση 

istockphoto 1609592194 612x612 1 No 1 Trend

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που σχετίζεται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι η συχνότητα του διαδικτυακού εκφοβισμού και της διαδικτυακής παρενόχλησης. Όταν χρησιμοποιείτε την ανωνυμία του Διαδικτύου, η καταστροφική συμπεριφορά μπορεί να βλάψει τους άλλους συναισθηματικά και ψυχολογικά. Σύμφωνα με έρευνα, τα θύματα του διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να βιώσουν προβλήματα ψυχικής υγείας όπως θλίψη και άγχος. Επιπλέον, είναι γνωστός παράγοντας άγχους και άγχους να ανησυχείτε ότι μπορεί να γίνετε στόχος διαδικτυακού εκφοβισμού.

Επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση Η αυτοεκτίμηση και η εικόνα του σώματος ενός ατόμου μπορεί να υποφέρουν ως αποτέλεσμα της έκθεσης σε εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που προωθούν μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική έκθεση στις υπερβολικές απεικονίσεις ομορφιάς του Instagram μπορεί να οδηγήσει σε σωματική δυσαρέσκεια και διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες, ιδιαίτερα μεταξύ των νεαρών γυναικών. Περαιτέρω εκνευριστικές ανασφάλειες και αμφισβήτηση του εαυτού μας, η πίεση να συστηθεί κάποιος με έναν συγκεκριμένο τρόπο στο διαδίκτυο μπορεί να είναι ένας κρίσιμος υποστηρικτής των προβλημάτων ψυχολογικής ευεξίας.

Διαχείριση των μη ασφαλών επιπτώσεων της ψυχαγωγίας που βασίζεται στο Web

Παρά την άφθονη απόδειξη των δυσμενών συνεπειών της εικονικής ψυχαγωγίας στη συναισθηματική ευεξία, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους τα δίκτυα, οι οικογένειες και οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν για να μειώσουν αυτές τις επιπτώσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι βασικό να χρησιμοποιείτε την διαδικτυακή ψυχαγωγία με προσοχή, θέτοντας όρια και περιορίζοντας τον χρόνο οθόνης. Η διατήρηση μιας καλής ισορροπίας μεταξύ διαδικτυακών και εκτός σύνδεσης δραστηριοτήτων είναι ένας τρόπος αποφυγής αρνητικών ψυχολογικών επιπτώσεων και μείωσης των συναισθημάτων υπερέντασης.

Η διδασκαλία των ανθρώπων να σκέφτονται κριτικά και να είναι ψηφιακά εγγράμματοι μπορεί επίσης να τους προετοιμάσει να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με υπεύθυνο τρόπο. Ενίσχυση της αναλυτικής σκέψης και του ψηφιακού γραμματισμού Ο πιο ιδανικός τρόπος για να εγγυηθεί κανείς την ψυχολογική ευεξία των νέων ενώ χρησιμοποιεί την καινοτομία είναι να τους προετοιμάσει να συλλογιστούν τι βλέπουν στον Ιστό και να αναγνωρίσουν στρατηγικές ελέγχου.

Το να είσαι μέλος μιας υποστηρικτικής κοινότητας, είτε είναι διαδικτυακή είτε αυτοπροσώπως, είναι μια άλλη στρατηγική για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί το στίγμα που σχετίζεται με τη συζήτηση για την ψυχική υγεία και την αναζήτηση θεραπείας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινότητα που κατανοεί και υποστηρίζει την ψυχική υγεία.

Τελικές λέξεις

Συνοψίζοντας, υπάρχουν πολλά σημεία στο περίπλοκο και πολυεπίπεδο ζήτημα της επίδρασης της διαδικτυακής ψυχαγωγίας στην ψυχολογική ευεξία. Το δίκτυο και η αυτο-άρθρωση είναι μόνο δύο από τα πολυάριθμα θετικά μέρη της εικονικής ψυχαγωγίας. Ωστόσο, η ψυχική υγεία των χρηστών μπορεί να υποφέρει ως αποτέλεσμα της υπερβολικής χρήσης αυτών των πλατφορμών. Εάν αναγνωρίσουμε τη σύνδεση μεταξύ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ψυχικής υγείας και αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας για να προστατεύσουμε την ψυχολογική μας υγεία στην ψηφιακή εποχή.

By mtbloggernt

Είμαι ο Tahir Ιδρυτής του no1trend.com. Μου αρέσει να παρέχω το καλύτερο περιεχόμενο στο διαδικτυακό κοινό μου.